avocatcarmenpreda@yahoo.com

Blog

Sunt onorariile avocațiale prea mari?

Sunt onorariile avocațiale prea mari?

Totul a început cu tendința din ce in ce mai pregnanta a instantelor de judecata de a diminua onorariile avocaților în cadrul proceselor civile.

Apoi s-a continuat in spatiul public si pe retelele de socializare, exista multe discutii despre onorariile avocatilor si despre cat de scazute ar trebui sa fie acestea. Inainte de a discuta problema, ar trebui sa ne gandim de ce un avocat este un profesionist “scump”.

Dincolo de costurile suportate de catre un avocat ca sa isi obtina diploma de absolvent de drept si apoi ca sa treaca examenele de admitere in Barou, cred ca potentialii clienti nu cunosc (nu este culpa lor, evident) ce face un avocat dupa ce il angajezi sa iti rezolve o problema juridica. Este adevarat ca pentru majoritatea clientilor munca avocatului poate fi simplificata prin expresii de genul “vreau sa nu fiu arestat / condamnat” sau “vreau un contract de vanzare-cumparare”. In realitate, avocatul se angajeaza la mult mai mult decat lasa sa se vada aceste expresii.

Semnarea unui contract de asistenta juridica echivaleaza cu “OK, nu trebuie sa iti mai faci griji cu privire la aceasta problema. Grijile tale le preiau eu”. Clientul se intoarce acasa si – pentru prima data in ultimele saptamani – doarme profund.

Avocatul se intoarce acasa plin de ganduri despre cum poate rezolva problema clientului sau. Se intampla ca noaptea sa viseze datele si faptele din dosare sau ca este pe cale sa rateze o sedinta de judecata. Cand este cu copii in parc isi verifica emailul sa vada daca nu a primit acte de la avocatul advers sau de la clientul sau. Cand iese cu sotia la restaurant este imposibil sa nu discute despre sedinte de judecata si tactici de dosar (fara insa a incalca confidentialitatea).

Avocatii sunt scumpi deoarece iti pot aduce multi bani sau te pot ajuta sa eviti sa-i pierzi. Uneori te ajuta sa iti pastrezi chiar libertatea. Si cu totii stim cat valoreaza, nu? Angajand un avocat obtii un profesionist care isi pierde somnul din cauza grijilor pentru problema ta juridica in timp ce tu obtii linistea sufleteasca.

Daca onorariile avocatiale sunt prea mari, atunci avem nevoie de alte solutii iar una dintre ele ar fi ca obligatiile avocatului fata de client sa fie mai reduse. Conduita avocatilor este prevazuta de Codul Etic, Statut sau legea de organizare a profesiei. In acest moment, legea nu permite ca un client sa renunte la unele dintre obligatiile profesionale ale avocatului fata de el si astfel incat sa mai poata cere diminuarea onorariului.

Ca sa fie totul clar, cand se discuta de scaderea onorariilor avocatilor inseamna ca se doreste scaderea corespunzatoare a dedicarii avocatului fata de cauza clientului sau. Este ca si cand clientul va primi serviciile avocatiale cu dedicarea specifica unui sofer de taxi. Asta vreti? Sursa